Skip to main content
15. april 2024

50.000 havørreder sat fri i vandløb ved Middelfart

Snart vil det pible frem med nyt liv i form af havørreder i vandløbene i og omkring Middelfart. Havørred Fyn har nemlig i samarbejde med Fyns Laksefisk udsat 50.000 havørreder i vandet i Middelfart Kommune.

Af: Isabella Fuglsang | Foto: Unsplash

Foråret er ikke alene højsæson for, at bøgen springer ud, det er også typisk i løbet af april, at Havørred Fyn udsætter hundrede tusinder af ørreder. De udsættes i mundingerne ved rigtig mange vandløb på Fyn samt ved Langeland og Ærø.

Udsætningerne i og ved vandløbene sker så tæt på kysten som muligt, da man gerne vil have, at smolten (de unge havørreder) svømmer direkte til havs, hvor overlevelseschancerne er størst.

Og i Middelfart kan man fremover være heldig at møde havørrederne i havet omkring Vestfyn eller måske i Stor Å, Viby Å samt Brende Å, hvor fiskene er sat ud.

Samarbejde med Fyns Laksefisk og stor undersøgelse

Det er Havørred Fyn, der køber og bestiller fiskene, men de har et tæt samarbejde med Fyns Laksefisk, som både opdrætter, passer og plejer ørrederne i omkring halvandet år, og som sætter dem fri.

Samlet set bliver der i år udsat 400.000 havørreder på hele Fyn. Udsætningen er en årlig tradition, men i år indgår det som led i Danmarkshistoriens største ørredundersøgelse, der foretages af Havørred Fyn, Fyns Laksefisk og DTU Aqua, hvor der over de næste tre år skal udsættes hele 1,2 millioner havørreder.

Formålet med undersøgelsen er at belyse effekten af ørredudsætninger og at bidrage til forståelsen for deres værdi for det rekreative fiskeri.

Hver havørred bliver således mærket ved, at en lille ”fedtfinne” fjernes på ryggen. Indgrebet foregår i hånden, og derfor har projektet krævet en masse frivillige kræfter for at kunne lade sig gøre. Projektet er også blevet hjulpet på vej af frivillige lystfiskere, som hjælper med at indsamle data fra deres fisketure elektronisk.