Skip to main content
29. november 2022

6 tips fra Velfac: Sådan holdes varmen oppe og regningen nede

Kulden har ramt det danske land, heldigvis kan få justeringer og seks gode råd fra Velfac holde din varmeregning i bund.

6 tips fra Velfac: Sådan holdes varmen oppe og regningen nede
Af: Daniel Svendsen | Foto:

Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd fra Velfac holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens.

Vinterens komme betyder på med hue og handsker. Samtidig giver det anledning til at skrue op for varmen – og det betyder, at mange radiatorer bliver vækket til live i de danske hjem. Men det kan lynhurtigt blive en dyr fornøjelse, når vi skruer på termostaterne. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at holde varmen oppe og regningen nede:

Først og fremmest handler det om at undgå varmeudslip. Hvis du følger vores seks gode råd til at bruge dine varmekilder rigtigt, undgår du at fyre for gråspurvene, og du sørger samtidig for, at varmeregningen ikke stikker af. Hvis det mod forventning ikke virker, er det en god idé at undersøge, om det er dine vinduer, der lader for meget varme slippe ud, fortæller Lasse Schytz, salgschef hos VELFAC.

Varmeregningen stiger? 6 effektive tips til at sænke den

1) Brug alle dine radiatorer ens

Indstiller du dine radiatorer til forskellige temperaturer alt efter, hvilket rum de står i? Det kan virke ulogisk at skrue op for radiatorer, du ikke sidder i nærheden af. Men kombinationen af en iskold og en brandvarm radiator er dyr i drift, fordi du ikke udnytter varmen optimalt. Det gør du derimod, hvis du bruger alle radiatorer i rummet og indstiller termostaterne ens – så varm endelig op. Det skaber synergi mellem rummene, så de kolde rum ikke tager al varmen fra de opvarmede.

Indstil altid dine radiatorer til samme temperatur i hele huset.

2) Lad radiatoren stå frit

En radiator er ikke altid lige pæn, og det kan være fristende at gemme den bag fx sofaen eller bag en flot radiatorskjuler, som flere benytter sig af i særligt herskabelige huse og lejligheder. Det gør måske noget godt for din indretning – det samme er bare ikke tilfældet for din varmeregning. Hvis den varme luft ikke kan komme væk fra radiatoren og stige op, vil radiatorens sensor tro, at rummet allerede er varmt. Det kan resultere i, at du sidder og fryser i din sofa, imens sofaens ryg er brandvarm.

Hold din radiator fri, så varmen kan få adgang til hele rummet.

3) Brug gardiner og persienner smart

Det er både godt for dit humør og din varmeregning at trække gardinerne fra om morgenen for at få fuld udnyttelse af den smule solskin, vinteren giver. Men husk, at det også gælder den anden vej rundt – om natten kan du holde varmen inde ved at trække for og rulle ned for gardiner og persienner. I løbet af natten kan der dannes kondens på indersiden af ruderne, hvorfor du bør trække fra om morgenen og lufte ud. Det giver også frisk luft i boligen – særlig hvis du ikke er velsignet med et genvindingsanlæg.

4) Drop tæpperne og udnyt din gulvvarme

Hvis du har gulvvarme, skal du overveje at droppe gulvtæpperne, da de forhindrer varmen i at trænge op i rummet. Kan du ikke undvære de lune tæpper, er mindre og løse tæpper en bedre løsning. Problemet med væg til væg tæpper er, at de dækker hele gulvet og ikke tillader varmen at stige op og fordele sig i rummet. Det svarer nogenlunde til, at du tænder for bilen, træder speederen i bund, men ikke har sat den i gear, så den kan køre.

5) Hold en konstant temperatur

Måske vil du gerne have det koldere om natten end om dagen, men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at varme op igen dagen efter. Hvis du gerne vil sove ved lavere temperatur om natten, kan du nøjes med at sænke temperaturen et par grader. Bliver spændet for stort mellem især to nærtliggende rum som fx soveværelse og stue, bruger du forholdsvis meget varme og energi på at opretholde den højeste temperatur af de to rum – og det kolde rum vil tappe varme fra det varmeste rum.

6) Luft ud kortvarigt, men ofte

Der skal luftes ud i en bolig – også om vinteren. Det betyder dog ikke, at du bare skal lade vinduerne stå på vid gab i timer ad gangen. Når der er rigtig koldt, er det bedre at lufte ud hyppigt, men i kortere tid ad gangen. På den måde når vægge og andre indvendige bygningsdele ikke at blive for kolde og dermed svære at varme op igen.

Gør din bolig energivenlig

De seks ovenstående tiltag vil ofte have en effekt, når det handler om at spare på varmeregningen i de koldeste måneder. Men hvis de ikke hjælper, kan det være en helt anden problematik:

Hvis de seks tiltag ikke virker, kan det meget vel være dine vinduer, den er gal med. De kan være utætte og have udtjent deres værnepligt. Det kan virke som en stor udgift at skifte dem, men i virkeligheden skal du tænke på det som en langsigtet investering, hvor du både får glæde af komforten nu og i tiden fremover, ligesom din boligs salgsværdi alt andet lige vil stige, afslutter Lasse Schytz.