Skip to main content
13. maj 2024

Afstemningen er åben: Hvem og hvad skal på de nye pengesedler?

Nu kan alle danskere være med til at stemme om, hvad der skal på de pengesedler, der kommer på gaden i 2028 og 2029.

Af: Rikke Hansen | Foto: Nationalbanken

Frem til den 2. juni kan du stemme om, hvilke temaer, personer og bedrifter du synes, der skal pryde de kommende danske pengesedler, der kommer på gaden i 2028 og 2029.

Det er Nationalbanken der på forhånd har udvalgt de foreslåede temaer på baggrund af inputs fra kulturinstitutioner og et panel af eksterne eksperter. Det skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Pengesedler er traditionelt blevet tillagt både kulturel og historisk betydning, nærmest som et håndgribeligt symbol på et lands identitet. Derfor vil vi gerne inddrage borgerne i udviklingen af de nye sedler, siger Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

Man kan nu stemme via en online spørgeskemaundersøgelse.

Hvilket tema skal det være?

I spørgeskemaet kan man få lov til at stemme på, hvilket tema man synes, skal pryde den ene side af de kommende pengesedler. Her har man valget mellem havet, blomster eller hverdagsliv.

På den anden side af pengesedlerne er det allerede blevet bestemt, at der skal portrætteres kendte danskere og deres bedrifter. Men hvem skal det være?

Inge, Arne eller måske Tycho?

Når man afgiver sin stemme, kan man blandt andet vælge seismolog Inge Lehmann, der hyldes for hendes teori om, at jorden har en fast indre kerne, eller Arne Jacobsen for hans design og arkitektur.

Desuden er Tove Ditlevsen, Tycho Brahe, H.C. Andersen, Benny Andersen, Marie Krogh, Inge Lehmann og Arnarulunnguaq blandt de udvalgte personer.

Nye sedler har øget sikkerhed

Når de nye sedler kommer på gaden, kommer der ikke til at være nogen 1000-kronesedler. Den nye serie af sedler kommer derfor til at bestå af 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler.

En nyere teknologi vil desuden sikre, at de nye sedler får et sikkerhedsmæssigt løft, så de bliver sværere at forfalske, skriver Nationalbanken.

Man kan besvare spørgeskemaet indtil den 2. juni, hvorefter Nationalbanken sammen med eksterne eksperter vil beslutte, hvordan de nye sedler kommer til at se ud.