Skip to main content
2. maj 2024

Fem tips til gøremål i haven i løbet af maj

Havesæsonen står for alvor for skud, men klimaforandringerne har også ændret i årets gang. Derfor har Haveselskabet lavet en guide til fem gode gøremål i haven i maj.

Af: Isabella Fuglsang | Foto: Unsplash

April måned blev den vådeste nogensinde, og det har naturligvis betydning for, hvordan du skal gribe haveprojekterne an i maj.

Derfor har Haveselskabet også netop udsendt en pressemeddelelse, hvor de deler fem tips til, hvad du bør fokusere på, når du går i haven.

Vejret har været ustabilt i den første del af året og meget tyder på, at vejret også bliver mere ustabilt i fremtiden. Derfor råder Haveselskabet os til forsyne vores haver med mere robuste blomster og planter, som kan klare det ustabile vejr.

Vejret i marts og april har til gengæld skabt gode vilkår for snegle, og man kan med fordel begynde at beskytte sine planter mod dræbersnegle.

Haveselskabets fem råd til haveprojekter i maj

1. Væn dine forspirede planter til de nye temperaturer

Mange har en tendens til at plante forspirrede planter ud, så snart vejret viser sig fra sin bedste side. Men du bør med fordel vænne planterne langsomt til at gå fra at være indendørs til at komme ud i vind og vejr. Det kan bl.a. gøres ved at have planterne udenfor om dagen, men inde om natten i en uge eller to.

2. Brug din ukrudt til at lave gødning med

Du kan med fordel lave din egen gødning af brændenælder, kulsukker og padderokke. De tidlige blade er gode til formålet, da de indeholder meget kvælstof. Du kan også bruge skvalderkål i blandingen – det er en god måde at komme ukrudt til livs og bruge det til at gøde haven.

3. Giv din græsplæne en forårskur

Den hårde vinter med masser af frost har med stor sansynlighed givet din plæne sneskimmel, som får græsset til at visne. Normalt anbefaler Haveselskabet at give græsset en forårskur i april, men det har ikke været vejr til at gøre det. Men det kan heldigvis nås i maj, når græsset er i vækst.

Så riv dit græs igennem og fjern det visne græs. Er der store bare pletter, kan du give det noget kompost, efterså og gøde det, så græsset kan vokse frem igen.

4. Så afgrøderne fra din køkkenhave direkte ud i dit bed

Maj er generelt en god måned at starte din køkkenhave op, for her kan mange afgrøder sås direkte ud i dit bed. Når jorden er klargjort og har fået kompost, kan du måle temperaturen, og når den er ca. 15 grader, kan du gå i gang. Husk dog på, at der er nogen afgrøder, der skal have en varmere temperatur og først kan sås i juni.

5. Sæt dine dahliaer til spiring nu

Drømmer du om smukke georginer til sommer? Så er det i maj, at knoldene skal i jorden. De tåler nemlig ikke frost, og skal derfor graves op om efteråret, opbevares frostfrit om vinteren og lægges igen om foråret. Find en plads med sol og læ, og læg knoldene i 5-8 cm dybde.

Du kan med fordel blande kompost i jorden, når du planter, for georginer er sultne, og de har brug for næring for at sætte de fine blomster.

God fornøjelse med dine haveprojekter!