Skip to main content
18. april 2023

Fuldtidspraktikvejledere på SOSU-uddannelserne sikrer støtte og bedre trivsel

Som elev på en af SOSU-uddannelserne i Middelfart Kommune er man sikret en fast fuldtidspraktikvejleder gennem hele sit uddannelsesforløb. Det giver både tryghed og sikrer den rette støtte

Fuldtidspraktikvejledere på SOSU-uddannelserne sikrer støtte og bedre trivsel
Af: Daniel Svendsen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA MIDDELFART KOMMUNE

Som elev på en af SOSU-uddannelserne i Middelfart Kommune er man sikret en fast fuldtidspraktikvejleder gennem hele sit uddannelsesforløb. Det giver både tryghed og sikrer den rette støtte, fortæller en af eleverne.

Helena kender mine gode og stærke sider, og hun ved, hvilke problemstillinger jeg har lidt sværere ved. Derfor ved hun også, hvilken retning hun skal skubbe mig i, for at jeg lykkes.

Det fortæller Ditte Rasmussen, som lige nu er i sit tredje praktikforløb på Kongshøj Plejehjem i Nørre Aaby som led i uddannelsen til social- og sundhedsassistent. Sammen med de andre elever på Social- og Sundhedsskolen i Middelfart har hun en fast fuldtidspraktikvejleder tilknyttet, som følger hende gennem hele hendes uddannelsesforløb – både når hun er på skolen og ude i praktik.

Siden 1. januar 2022 har fem social- og sundhedsassistenter i Middelfart Kommune haft ansvaret for at skabe og udvikle nye læringsmiljøer for kommunens social- og sundhedselever i nyoprettede fuldtidspraktikvejleder-stillinger.

Mere tid til vejledning

Tidligere var praktikvejlederne også en fast del af driften på praktikstederne, og det betød, at de skulle koordinere vejledningstimer med eleverne, samtidig med at de indgik i teams på lige fod med deres kolleger på arbejdspladserne.

Nu skal jeg ikke koncentrere mig om andet end de elever, jeg har. Der er ingen opgaver i den almindelige drift. Jeg skal kun forholde mig til mine arbejdsopgaver inden for elevområdet, hvor jeg blandt andet varetager vejledninger, følgetimer og læringscafe, fortæller Helena Andresen.

Hun har været ansat som fuldtidspraktikvejleder i Middelfart Kommune siden 1. januar 2022 og er lige nu tilknyttet 32 elever, som fordeler sig på praktik- og skoleforløbene på social- og sundhedsuddannelserne.

Det betyder, at jeg ser alle mine elever hver uge, og jeg kan selv tilrettelægge mine vejledninger. For eksempel kan jeg afsætte mere tid, hvis en elev har brug for lidt mere vejledning i en periode end det, der ellers er afsat. Jeg skal ikke spørge en leder om lov til at lave disse ændringer, siger Helena Andresen.

Større tryghed på uddannelsen

For Ditte Rasmussen har det stor betydning, at Helena Andresen følger hende under hele uddannelsen, og at hun er tilgængelig i dagligdagen, hvor store- og små spørgsmål kan opstå.

Jeg kan tydeligt mærke en positiv forskel på, hvordan det er at have den samme vejleder gennem hele uddannelsen, og hvordan det er at have flere forskellige. Det har gjort uddannelsen mere tryg – også at Helena ikke er en fast del af personalet på de forskellige praktiksteder, for så er hun helt neutral i eventuelle problemstillinger, fortæller Ditte Rasmussen, som tog social- og sundhedshjælperuddannelsen for otte år siden, hvor der ikke var fuldtidspraktikvejledere på SOSU-uddannelserne.

Ordningen med fuldtidspraktikvejledere på social- og sundhedsuddannelsen i Middelfart Kommune har kørt i over et år, og Helena Andresen er ikke i tvivl om ordningens betydning for elevernes trivsel på uddannelsen.

Med ordningen kan vi i den grad følge elevernes udvikling og hjælpe dem der, hvor vi ser, der er noget, de kan blive endnu bedre til, fortæller Helena Andresen og fortsætter:

Jeg har haft elever, der har sagt, at hvis jeg ikke havde været der, så havde de ikke gennemført uddannelsen, så jeg er sikker på, at vi får flere elever igennem, nu hvor vi får et andet professionelt forhold til hinanden.

Du kan læse mere om SOSU-uddannelserne i Middelfart Kommune på hjemmesiden.