Skip to main content
15. april 2024

Historisk samarbejde skal løfte sundheden og velfærden for danske hunde

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Af: Isabella Fuglsang | Foto: Unsplash

Ser du også mange hunde, når du er ude at gå en tur i Middelfart? Så er det med god grund. Der er nemlig hund i ca. hvert femte hjem, og vi holder af vores hunde som aldrig før. Derfor har dyrevelfærd og sund avl af hunde også fået befolkningens opmærksomhed.

Historisk samarbejde om ny sundhedsmodel for hunde

Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, DOSO (DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub har netop lanceret et udspil til en ny dansk sundhedsmodel for hunde.

Udspillet til den nye danske hundemodel består af følgende værdier:

  • Sundhed og velfærd er vigtigere end et specifikt udseende
  • Sundhed kræves ved avl af hunde
  • Velfærd kræves for hunde, der indgår i avl
  • Et register for hundes mulige sygdomme og sundhedsstatus
  • Ens vilkår for erhvervsmæssigt og privat hundeopdræt
  • Stille fokus på sunde hunde – også ved import

Blandt de fem organisationer er der enighed om, at hovedmålet er sundere danske hunde avlet med fokus på hundenes velfærd. Det skal gælde for alle hunde, uanset om den har en stambog eller ikke, race eller blanding.

Modellen er blevet lanceret i forlængelse af regeringens udspil ”Sammen om Dyrene – Aftale om dyrevelfærd 2024-2027”. Samtidig er en ny EU-lovgivning på vej, som omhandler hundenes velfærd.

I Dansk Kennel Klub glæder vi os over det historiske samarbejde, som lover godt for fremtiden inden for hundeopdræt. Vores fælles forslag er centralt for at komme i mål med den fælles opgave, siger Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, i en pressemeddelelse fra Dansk Kennel Klub.