Skip to main content
30. november 2023

Højholm Design er flyttet til Strib: Christas barnedrøm er gået i opfyldelse

Fremover kan du gå på opdagelse i håndlavede danske træfigurer fra Højholm Design i Strib, hvor Crocca Brugskunst & Blomster er blevet eneforhandler af de populære designs.

Af: TekstXpressen | Foto: Jesper Seneca

Allerede som barn var Christa Steenholdt fra Strib vild med sin Højholm-engel, som hun havde fået til jul af sine forældre. Kærligheden har varet ved i et halvt århundrede.

Jeg har altid elsket Højholm-figurerne, så jeg kontaktede designerens datter, Ellen Kirstine Højholm, for 10 år siden for at høre, om jeg kunne blive forhandler af hendes fars design. Det er jeg nu blevet, fortæller Christa Steenholdt, der driver sin blomster- og brugskunstforretning samt webshop på Øster Alle 49 i Strib ved Middelfart.

Christa blev nøje udvalgt af designerens datter:

Ja, det tog mig 3 år at vælge, at det var Christa, der skulle overtage Højholm Design. Men fordi hun har en meget stor kærlighed til figurerne, og hun var ihærdig, og hun ville det, så blev det hende, smiler Ellen.

Ellen Kirstine Højholm er datter af den oprindelige designer Per Henning Højholm, der i 1957 startede Højholm Design i Bogense.

Bogensehesten og de buttede engle

Bogensehesten, de buttede engle, Hellig Trekonger og de søde nisser. I dag er der ti figurer i forskellige størrelser fra de mindste engle og op til et helt krybbesæt med stald, Jesus, Maria, Josef, de Hellig Trekonger og hyrder.

Ellen Kirstine Højholm har moderniseret sin fars figurer; fx kan man i dag se på dem, at de er fremstillet af det smukkeste bøgetræ. Og alle er lavet af dansk træ, drejet af danske trædrejere og malet af danske malere. Ikke ’Made in Taiwan’ som flere andre danske design-ikoner gør i dag.

I dag er der ti figurer i forskellige størrelser fra Højholm Design og fra priser fra 65 kr. for den mindste engel og til 1800 kr. for hele juleopstillingen.

Hvis man er i tvivl, om ens Højholm Design er ny eller gammel, så kan man vende dem på hovedet og kigge på træet. De gamle er lavet i gran og poppel, mens de nyere er lavet i bøg.

Nyhed: Reparation og ’reservedele’

Hvis man i dag er heldig at eje en af de oprindelige figurer, der måske har fået et hak i vingen, glorien eller hovedet, så kan man nu få ’reservedele’.

Ja, Ellen og jeg blev enige om, at vi ville tilbyde reservedele til alle figurer, fortæller Christa.

De to kvinder har også gjort det muligt, at man kan få fx Bogensehesten med navn, som er blevet populært at bestille som personlig gave til dåb, fødselsdage, konfirmation eller bryllup.

Glad og stolt

Jeg er så glad, stolt og taknemmelig over at have fået eneforhandling, fordi jeg elsker figurerne og gerne vil bevare det danske unikke håndværk, siger Christa og fortsætter:

Jeg glæder mig stadig hvert eneste år over at sætte min allerførste Højholm-juleengel frem, som jeg fik, da jeg var 6-7 år. Også selvom lyset har været brændt ned i træet, så giver den mig bare glæde hvert år. Sådan tror jeg mange af os har det med vores specielle julepynt. Julen skal man ikke pille ved, og unika dansk håndværk med mange år på bagen gør noget ved os alle.

Bogensehesten findes i dag i fire farver og i fire forskellige størrelser.