Skip to main content
4. juli 2024

Kom med ombord: Dampskibet S/S Skjelskør vender hjem til Fyn

I forbindelse med Middelfart Jazzfestival i august vender det smukke dampskib S/S Skjelskør hjem til det fynske – og du kan komme med på sejltur sammen med skipper Henrik Traugott-Olsen.

Af: Nete Hjort Ploug | Foto: Foreningen til Gamle Skibes Bevarelse, Dansk Veteranskibsklub

Normalt sejler S/S Skjelskør på Roskilde Fjord med afgang fra Frederikssund Havn. Helt ekstraordinært kan du opleve det smukke dampskib i Middelfart og endda selv stige ombord. Det er særligt stort for dampskibets nuværende skipper, Henrik Traugott-Olsen, der glæder sig til at føre skibet tilbage til sine fynske rødder. 

Et af Danmarks ældste dampskibe  

En decemberdag tilbage i 1914 blev S/S Skjelskør søsat i Svendborg, hvor det er bygget på Ring Andersens Staalskibsværft på Frederiksøen. Den 13. marts 1915 var dampskibet på sin jomfrutur i Svendborgsund, og blev derefter indsat på en rute fra Skælskør til øerne Omø og Agernæs. Her sejlede det i 47 år, og var en vigtig linje for øboerne til fastlandet. Efter 15.000 sejlture blev ruten nedlagt, og planen var, at skibet skulle ophugges i Odense. 

S/S Skjelskør blev reddet fra ophugning af ildsjæle 

Men ildsjæle med interesse for skibe og skibsbygning ville skibets skæbne anderledes. Imens skibet lå og ventede på ophugning, samledes de for at forsøge at redde et af Danmarks sidste kulfyrede passagerskibe. Det skulle vise sig at være en længere proces. De tog fat i museer, rederier, statsinstitutioner og private for at standse skibets ophugning. Den 19. april 1963 forenede de skibsinteresserede sig og stiftede Foreningen til Gamle Skibes Bevarelse, Dansk Veteranskibsklub.  

Det lykkedes foreningen at indsamle nok midler til at købe dampskibet og redde det fra ophugning. Den dag i dag ejer foreningen fortsat skibet og sørger for at vedligeholde det, så interesserede endnu kan opleve at sejle med et ægte dampskib. Siden 1994 har S/S Skjelskør ligget til i Frederikssund, hvorfra det om sommeren tilbyder charterture og rundture på Roskilde Fjord.   

Det er på denne rute, at Henrik Traugott-Olsen er skipper.

Derfor er det med særlig glæde, at jazzarrangementet er lykkedes, og jeg nu som skipper kan føre dampskibet her over til Fyn fra Roskilde Fjord, udtaler Henrik Traugott-Olsen med begejstring. 

Han har fulgt skibet siden dets usikre skæbne i tresserne, og blev medlem af foreningen samt deltog i stiftelsen i Falkoner Salen på Frederiksberg. I denne periode var han frivillig stik-i-rend-dreng ved Nationalmuseets afdeling i Brede, hvor han hjalp til med restaureringen af vikingeskibe. Siden barnsben har Henrik haft en stor interesse i skibe og sejlads, og lærte sig i sine fødeby, Jyllinge ved Roskilde Fjord, at sejle krogejoller og snurrevods kuttere.  

Dampskibet vender hjem til det fynske for fuld musik  

I forbindelse med Middelfart Jazzfestival, der løber af stablen fra onsdag den 31. juli til søndag den 4. august, kan I få en spændende og enestående sejltur på veterandampskibet. S/S Skjelskør sejler nemlig fredag den 2. august og lørdag den 3. august fra Middelfart Gl. Havn og rundt om Fænø. Turen varer cirka to timer, så I har rig mulighed for både at nyde den smukke tur, hvor der er stor mulighed for at se marsvinene svømme i Lillebælt samt tage et kig i maskinrummet og opleve det 110 år gamle dampskib.

Imens I nyder turen, vil Kongebro Swingtetten underholde med glade og jazzede toner, så I kan godt glæde jer til en stemningsfuld oplevelse!   

Sejlplan fredag: klokken 14-16 og 17-19 
Sejlplan lørdag: klokken 10-12 og 13-15  

Book jeres billetter allerede nu, og glæd jer til en mindeværdig sejlads med S/S Skjelskør.