Skip to main content
15. april 2024

Middelfart Friskoles elever planter 100m2 offentlig tilgængelig mikroskov

På onsdag den 17. april planter eleverne fra Middelfart Friskoles 4. og 6. klasser en mikroskov på 100 m2 på et offentligt tilgængeligt område af skolens grund.

Af: Sunset Boulevard | Foto: Omstilling Nu / Sunset Boulevard
PRESSEMEDDELELSE

Mikroskove er endnu et nyt fænomen i Danmark, og plantningen sker i samarbejde med Sunset Boulevard og netværksorganisationen Omstilling Nu med henblik på at sikre øget naturforståelse og flere grønne områder i byerne.

Fra midten af uge 16 får eleverne på Middelfart Friskole og borgerne i Middelfart glæde af et samarbejde etableret i 2023 mellem Sunset Boulevard og netværksorganisationen Omstilling Nu om plantning af mikroskove i danske byområder. På onsdag den 17. april fra kl. 10 vil omkring 40 elever fra skolens 4. og 6. klasse være med til at plante over 300 nye træer og buske, der strækker sig fra små buske til vilde æbler og egetræer.

Begivenheden sker i forbindelse med en emneuge på skolen, som foruden plantningen af træer og buske byder på en workshop om danske hjemmehørende træer og buske, opbygning af kvashegn og skabelse af en tidskapsel til nedgravning ved skoven, hvor børnene kan efterlade en hilsen til fremtiden.

Et læringsrum i naturen

Bag initiativet står landets største danskejede fastfoodkæde Sunset Boulevard, som siden efteråret 2023 har plantet mikroskove rundt om i landet i samarbejde med netværksorganisationen Omstilling Nu og lokale skoler. Allerede i oktober 2020 erstattede kæden legetøjet i børnemenuerne med et løfte om at plante træer i stedet. 369.065 træer i de danske folkeskove og nu snart 6 mikroskove, rundt om i danske byer er det siden blevet til. Plantningerne sker i samarbejde med henholdsvis Growing Trees Network og Omstilling Nu.

Vores mål med mikroskov-projektet i Middelfart er at give områdets børn og voksne en god naturoplevelse. Børnene inddrages direkte i plantningen, og skoven giver dem et dynamisk udendørs læringsmiljø i fremtiden. For os er det en måde at inspirere til leg og læring, som giver bedre mening og er mere langsigtet end at uddele en masse legetøj med relativt kort levetid, siger Sunset Boulevards administrerende direktør, Jens Broch, og fortsætter:

Det er fantastisk at se visionen blive til virkelighed i Middelfart i et stærkt samarbejde med skolen og Omstilling Nu.

Indsigt for naturbevarelse

I forbindelse med den store plantningsdag afholder Omstilling Nu en workshop om danske hjemmehørende træer og buske for eleverne på skolen. Ifølge netværksorganisationen er der stor begejstring og interesse i projektet blandt elever og lærere.

Vores mål er at udvide adgangen til og forståelsen for naturen i Danmark. Begge dele er afgørende for miljøbevidstheden og naturbevarelsen. Mikroskove er fortsat et nyt fænomen herhjemme med relativt få eksempler til dato. Udover at skovene er velegnede til undervisningsformål, er de er en unik mulighed for at fremme selvstændige, økosystemer på områder helt ned til 16 m2 og på den måde skabe flere naturlige grønne områder i byerne, siger Benjamin Bosman Eg, der er ansvarlig for projekt 2030Skov hos Omstilling Nu.

Onsdag den 17. april bliver Middelfart Friskole en mikroskov rigere. Foto: Omstilling Nu.

Fakta:

Om mikroskove

Mikroskove er nyt i Danmark, mens konceptet allerede har vundet popularitet andre steder som fx i Sydeuropa og Holland. Den første mikroskov herhjemme blev plantet i december 2021 i Kolding, og der findes kun få mikroskove i Danmark indtil videre.

Begrebet dækker over små skove, som plantes på områder helt ned til 16 m2, og som passer og udvikler sig selv efter de første 1-2 leveår. Inspirationen hentes i naturen.

Skovene består af mindst 30 danske buske og træarter, og planterne sættes, når de er relativt høje. Du kan læse mere her https://www.omstilling.nu/miyawakiskovedk