Skip to main content
14. maj 2024

Nye tal fra Dansk Hjertestopregister: Mange overlever hjertestop

Dansk Hjertestopregister har netop offentliggjort nye tal, som for første gang sætter fokus på 1-års overlevelsen efter hjertestop uden for hospitalet. Og tallene viser positivt nyt.

Af: Isabella Fuglsang | Foto: Dansk Råd for Genoplivning / Dansk Hjertestopregister

Sandsynligheden for at leve, et år efter man har haft et hjertestop uden for hospitalet, er rigtig stor, hvis man overlever de første 30 dage efter hjertestoppet. Det viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister, som er lavet af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, som for første gang nogensinde sætter fokus på overlevelsen ét år efter et hjertestop.

De nye tal viser desuden, at overlevelsen i Danmark er stabilt høj sammenlignet med andre lande.

I en pressemeddelelse fra Dansk Råd for Genoplivning beretter de, at af de 699 personer, som i 2022 overlevede de første 30 dage efter et hjertestop uden for hospital i Danmark, var 633 – og dermed størstedelen af dem – stadig i live ét år efter.

Effektiv behandling

I pressemeddelelsen har man også talt med Mathias Hindborg, læge og forsker ved Nordsjællands Hospital Hillerød og én af forskerne bag de nye tal:

Hidtil har vi opgjort overlevelsen 30 dage efter hjertestoppet, så det er meget glædeligt, at vi nu kan se, at langt de fleste hjertestopoverlevere også på længere sigt har gode chancer for at overleve. Det indikerer, at den behandling, som hjertestoppatienter modtager i den første tid, er effektiv, og den positive prognose kan være med til at hjælpe hjertestoppatienten og de pårørende igennem den første svære tid efter hjertestoppet. Vi ser derfor frem til at følge udviklingen i de kommende år og blive klogere på langtidsoverlevelsen med en endnu længere tidshorisont.

Tallene indikerer, at den behandling, som hjertestoppatienterne modtager, er effektiv, og den positive prognose, som netop er fremlagt, kan desuden være med til at hjælpe hjertestoppatienter og deres pårørende igennem den første svære tid efter hjertestoppet.

Hjerteløbere hjælper

De offentliggjorte tal viser også, at den indsats mange frivillige hjerteløbere gør ved at træde til med livreddende førstehjælp, kan medvirke til at øge chancerne for, at patienterne overlever og får et godt liv efterfølgende.

Læs mere om de nye tal fra Dansk Hjertestopregister på billedet her:

Kilde: Dansk Hjertestopregister