Skip to main content
21. juni 2023

Ugens allergitip: Hold allergien væk på ferien med disse råd

Når du er ankommet til dit feriested, og det er tid til at slappe af, så kan de ændrede forhold desværre betyde, at din allergi gør det modsatte. Herunder kan du læse mere om, hvordan du holder allergien på afstand på rejsen. 

Ugens allergitip: Hold allergien væk på ferien med disse råd
Af: Daniel Svendsen | Foto:
Annoncørbetalt Indhold

I sidste uge kunne du læse tips til, hvordan du som allergiker tager dine forholdsregler inden ferien. Men når du er ankommet på feriestedet, er der også en række ting, du kan gøre for at mindske risikoen for, at din allergi blusser op, ligesom du bør være forberedt, hvis uheldet er ude. 

Ankomst 

Har du eller dit barn en alvorlig allergi – for eksempel allergi over for fødevarer, bi og hveps eller latex, så start med at finde navn og adresse på nærmeste læge eller sygehus – og find ud af, hvordan du ringer efter akut hjælp. Nødopkald er ikke altid 112. 

Hav også en seddel eller et lægebrev på dig på engelsk med navn, CPR-nr., forsikringsnummer, rejseselskab, diagnose og medicin. Skriv også her, hvis der er bestemte typer medicin, du ikke kan tåle. 

Luften – ved astma 

Et varmt klima oplever mange med astma som behageligt. Et fugtigt, tropisk klima bryder astmaramte sig dog ikke om. Luft selv ud ved behov indendørs – og lad være med at bruge aircondition, hvis den er dårligt vedligeholdt og/eller lugter. 

LÆS OGSÅ: Ugens allergitip: Nedbring mængden af pollen indendørs

Sol, saltvand og svømmepøl – ved eksem 

Sommer, sol og saltvand er ofte den bedste kur mod eksemhud, men klor i feriestedets svømmepøl kan give problemer for følsom og ødelagt hud. For lidt klor kan give bakterier og infektion – for meget klor kan irritere huden. Følg derfor disse råd, når du skal en tur i vandet, eller skal bare skal dase ved poolkanten: 

  • Smør din hud ind i en fed fugtighedscreme, inden du hopper i poolen 
  • Skyl klorvandet af huden hurtigst muligt, og smør igen huden ind i en god fugtighedscreme eller solcreme 
  • Søg skygge, når du kan – sol er godt, men meget sol er det modsatte, og sved kan forværre dit eksem 
  • Gå i løstsiddende tøj og brug kasket eller hat med skygge. 
Mad 

Hvis du har fødevareallergi, så fortæl det til feriestedet. Fortæl specifikt, hvad du ikke kan tåle, og hav eventuelt en engelsk oversættelse med eller vis dem billeder af den/de fødevarer, du har allergi overfor. 

I EU er der fælles regler for varedeklarationer, mens der ikke er i lande uden for EU. I nogle lande tilsætter de mange smags- og tilsætningsstoffer, som vi ikke er vant til i Danmark – eksempelvis tilsætter man i mange lande mælkeproteiner i fødevarer. 

Dyr 

Selvom dyr skulle være forbudt på feriestedet, så tag dine forholdsregler. Mange steder sydpå er det meget almindeligt at se strejfende hunde. 

LÆS OGSÅ: Ugens allergitip: Tro ikke på myter om allergi overfor dyr

Læs mere i Bogen om Allergi.