
Nogle lande og nogle klimaforhold er særligt gode, hvis man har astma, allergi eller eksem – andre steder duer ikke, hvis du er overfølsom. Derfor skal du altid være opmærksom og tage dine forholdsregler, allerede når du booker din ferie.
Læs her, hvad du skal tænke over før ferien:
- Vælg feriestedet med omhu
Hvor det bedste feriested er for dig, afhænger meget af, om du har høfeber, eksem eller astma – og selvfølgelig også af, hvad du ikke kan tåle.
Høfeber/pollenallergi:
Hvis du døjer med høfeber på grund af pollenallergi, kan det være en fordel for dig at vælge et feriested, der ligger 1500-2000 meter over havet, hvor der normalt kun er få pollen. Det samme gælder kystområder med pålandsvind, eksempelvis Vesterhavet og de franske, portugisiske og kanariske vestkyster. Og kan du lide at sejle, så ophold dig gerne på vandet, da her stort set er pollenfrit.
Vælg eventuelt et ferieland, hvor ‘dine’ pollen slet ikke forekommer, eller hvor pollensæsonen er forskudt i forhold til Danmark. Vær også opmærksom på, om planterne på feriestedet krydsreagerer med din pollenallergi.
Se pollen i aldre lande på polleninfo.org.
LÆS OGSÅ: Ugens allergitip: Nedbring mængden af pollen indendørs
Eksem:
Eksem giver sjældent de store feriebegrænsninger, men et feriested med mange soltimer gavner huden for de fleste med eksem.
Astma:
Nogle mennesker med astma har det bedst i tør luft, mens andre trækker vejret bedst i fugtig luft. Her gælder det om at vælge feriested og breddegrader, der passer din astma bedst.
Derudover er indeklimaet på feriestedet vigtigt for alle med astma eller følsomme luftveje. Selvom det generelt kan være svært at gardere sig mod allergener eller kemikalier på et feriested, så spørg gerne på forhånd om følgende:
- Hvordan er rengøringsstandarden? Støv og skidt generer følsomme luftveje
- Er feriestedet røg- og/eller dyrefrit?
- Hvordan er udluftnings- og opvarmningsforhold?
- Ved husstøvmideallergi: bliver dyner og puder vasket ofte ved 60°C – min. 3-4 gange om året?
Overvej eventuelt at medbringe egen dyne, pude og husstøvmidetæt overtræk.
- Tal med din læge
Rådfør dig gerne med din læge inden afrejse i forhold til, om din allergi kræver særlige forholdsregler på ferien. Måske skal du medbringe et lægebrev på engelsk med oplysninger om din diagnose og behandling.
Spørg også, om du bør have en ekstra recept, så du har nok medicin, til du og din læge kommer tilbage fra ferie. Jo mere velbehandlet din sygdom er, jo mindre er risikoen for, at du bliver syg. Husk at hente medicinen, før du rejser, da du typisk ikke kan bruge en dansk recept i andre lande.
- Rejseforsikring og sygesikringskort
Undersøg i god tid før ferien, om du har en rejseforsikring, der dækker i dit tilfælde.
Derudover bør du sikre dig, at du har et gyldigt EU-sygesikringskort. Dit gule sygesikringskort dækker i mange tilfælde – men det blå EU-sygesikringskort er en fordel ved kronisk sygdom, for eksempel astma.
Mange lande kender nemlig ikke det danske, gule sygesikringskort, mens det blå åbner de fleste døre, selvom du kan risikere at skulle betale for behandlingen, før du får udgiften refunderet efter hjemkomsten.
Det blå EU-kort erstatter altså ikke det gule, men det kan være et godt supplement. Det blå sygesikringskort er gratis, gælder fem år og kan bestilles hos din kommune.
Læs mere i Bogen om Allergi.