Skip to main content
11. juli 2024

Urmager udvider: Tiden var inde

Siden 2015 har Tom Korsgaard drevet Antik-Urmageren fra forskellige adresser i Middelfart og omegn. Nu er han i gang med at udvide sit lille værksted fra privatboligen i Røjle, så det i fremtiden kommer til at rumme en lille udstillingsbutik og lagerplads.

Af: Viktor Bork | Foto: LokalNyt Middelfart

I 1983 udsendte Kim Larsen ”Tik Tik”, hvor han synger om, hvordan tiden går og klokken slår.

10 år senere i 1993 blev Tom Korsgaard uddannet urmager, og siden dengang har han fået tiden til at gå og klokken til at slå i adskillige stand- og vægure fra kunder i både ind- og udland.

Siden Tom Korsgaard blev uddannet urmager i 1993, er der løbet meget vand gennem åen, men én ting, der er forblevet det samme igennem årene, er passionen for håndværket. For som han selv siger:

Jeg går ikke op i tiden, men i at lave den.

Fra København til Middelfart

Tom Korsgaards passion for restaurering af gamle ure har bragt ham vidt omkring i både Danmark og Europa, siden han startede sin lærlingetid i København i slutningen af 1980’erne.

Før kærligheden bragte ham fast til Fyn arbejdede han i en årrække i forskellige butikker i både Danmark og Færøerne, mens han sideløbende drev sit eget firma, hvor han primært beskæftigede sig med antikke ure.

Tom Korsgaard i sit rette element i det, der snart er det gamle værksted. Foto: LokalNyt Middelfart

I de seneste ni år har han dog udelukkende arbejdet for sig selv på fuld tid som Antik-Urmageren, der også er kendt som Korsgaard Ure:

I 2015 havde jeg i mange år gået og tænkt på at lave ure fuldtids. På daværende tidspunkt boede jeg i Aarhus, hvor jeg købte et arbejdsbord og byggede et værksted op i hjørnet af stuen – og så begyndte jeg simpelthen at lave ure, fortæller Tom Korsgaard.

I dag driver Tom Korsgaard med hjælp fra en svend firmaet fra privatadressen i Røjle, hvor det primære arbejde ligger i afhentning og restaurering af antikke ure fra private kunder i store dele af Danmark og resten af Europa.

Nu har muligheden dog budt sig for at flytte i noget større, men heldigvis for ham og resten af familien skal han ikke flytte langt væk for at få tre gange så meget plads at boltre sig på – tværtimod.

Mere plads at boltre sig på

Siden 2015 har Tom Korsgaard drevet Antik-Urmageren fra forskellige adresser i Middelfart og omegn, men de seneste par år har han haft fast værksted i sit private hjem i Røjle.

Med værkstedet er han og resten af familien dog vokset ud af lejligheden, hvis de fortsat gerne vil have mulighed for at indfri deres ønske om at have et gæsteværelse, der kan huse overnattende gæster.

Derfor tøvede Tom Korsgaard heller ikke, da muligheden bød sig for at leje en gammel staldbygning klos op ad lejligheden, hvor Nytofte VVS siden februar har været i gang med en gennemgribende renovering fra top til tå:

Det var muligheden for at rykke værkstedet derud og stadig have firmaet herhjemme. Der bliver mere plads at arbejde på og et værksted, det er til at holde ud at arbejde flere timer i, siger Tom Korsgaard.

Og det er da netop også passionen, der driver værket i forretningen, hvor Tom Korsgaard bruger de fleste af sine vågne timer, når han ellers ikke er sammen med familien eller passer sine andre hobbyer som motorcykler og sejlads.

Sine vågne arbejdstider kan han dog se frem at bruge på tre gange så meget plads, når den gamle staldbygning står færdig engang til september.

Udover et større værksted med lagerplads bliver der i den nye bygning også plads til at udstille forskellige ure.

En gammel stald med plads til udstilling

Når den gamle staldbygning står færdigrenoveret inden længe, bliver der nemlig også plads til en lille butik, hvor der i fremtiden vil blive udstillet forskellige ure.

Denne vil have åbent efter aftale, hvor man vil have mulighed for at lægge vejen forbi den gamle kostald på Røjle Bygade 88.

Hovedparten af arbejdet vil dog primært stadig dreje sig om udkørsel og restaurering, hvorfor bygningen også er designet med dette for øje.

Sans for detaljen

Det nye værksted har gennem de seneste seks måneder gennemgået en væsentlig transformation, hvor der bl.a. er blevet gjort klar til en carport og gulvvarme, da de gamle træure kræver optimale opbevaringsforhold.

Selvom der dermed er sket flere gennemgribende ændringer i den gamle staldbygning, så er det hele holdt i tråd med Tom Korsgaards håndværk og sans for detaljen.

Ligesom hans eget arbejde er bygningen nemlig holdt i overensstemmelse med originalen, hvor fokus er på det gode håndværk og historien.

De gamle staldvinduer er blevet bevaret for at holde bygningens historie i hævd. Foto: LokalNyt Middelfart.

Tiderne er skiftet

Efter eget udsagn er Tom Korsgaard én af de eneste personer i Danmark, der lever udelukkende af at restaurere gamle ure fra 1700- og 1800-tallet.

Kunderne har de sidste mange år primært været privatpersoner, der har ønsket af få restaureret ure med affektionsværdi, men en ny tendens er de seneste par år begyndt at vise sig i kundekredsen.

Tom Korsgaard oplever nemlig, hvordan flere unge mennesker ned til 20 år, med et øget fokus på både bæredygtighed og genbrug, ønsker at indrette deres hjem med antikke ure.

Uanset om du selv deler denne begejstring eller ønsker at få restaureret et ældre ur med affektionsværdi, kan Antik-Urmageren hjælpe dig.

Du kan læse mere på hjemmesiden, eller kontakte Tom Korsgaard på tlf.: 22 62 18 80.