Skip to main content
29. marts 2023

Milles historie: Ringgården i Middelfart redder liv

Hvis du har en dobbeltdiagnose, så hører du til to forskellige behandlingsområder, som ikke altid taler sammen. Men det gør de på Ringgården.

Milles historie: Ringgården i Middelfart redder liv
Af: Daniel Svendsen | Foto:

Hvis du har en psykisk diagnose og samtidig er afhængig af rusmidler, så hører du til to forskellige områder indenfor behandling, som ikke altid snakker sammen. Men det gør de på Ringgården. 

På Strandvejen 1 i Middelfart ligger behandlingsstedet Ringgården skønt placeret med udsigt til Lillebælt bag den fine, gamle hovedbygning. Og selvom der bag murene lever mennesker med misbrug og psykiske lidelser, som må kæmpe hårdt, før de kan lade idyllen omslutte dem, så vidner omgivelserne alligevel om det håb, behandlingsstedet skaber hos patienterne.  

For på Ringgården ved de, at et alkoholmisbrug ikke altid kommer alene. Derfor har de fokus på at løfte de borgere, som kæmper med dobbeltdiagnoser og dermed kan have svært ved at få den rette hjælp i systemet. Et eksempel på det er Mille Marie Aanundsen. 

“Mit liv er reddet på grund af Ringgården” 

For nyligt færdiggjorde en tydeligt lettet Mille Marie Aanundsen et 12-ugers behandlingsforløb på Ringgården. Hendes historie byder på en hård barndom, svigt og voldelige forhold, som resulterede i Borderline, kompleks PTSD, angst og depression – og i sidste ende også et alkoholmisbrug. Den svære blanding af psykiske diagnoser og misbrug gjorde det svært for hende at få den hjælp, hun havde behov for: 

“Jeg var tabt i systemet, efter jeg kom ud af et massivt voldeligt forhold. Jeg blev kastet rundt i systemet. Ingen ville hjælpe mig, indtil jeg ringede til Ringgården. Jeg er aldrig før blevet lyttet til, trods jeg skreg efter hjælp i mange år,” fortæller Mille. 

På Ringgården lever flere med samme tunge forhistorie som hende selv. De lider af PTSD, angst og/eller depression og har derfor brugt alkoholen som selvmedicinering. Men som så mange andre med dobbeltdiagnoser har de haft udfordringer med at få den nødvendige støtte. 

Ringgården blev Milles redning, fordi de her kunne rumme og behandle alle hendes diagnoser, og særligt hendes behandler Birgit får en stor tak for at have troet på hende og kæmpet med hende undervejs. Derfor kan hun nu komme tilbage til sit liv som makeup-artist og ikke mindst som mor: 

Mit liv er reddet på grund af Ringgården. Nu står jeg så meget stærkere og ønsker at inspirere andre til, at det kan lykkes. Ringgården redder så mange menneskers liv, og de har reddet mit, så mine børn kan få den mor tilbage, de mistede.” 

Et liv uden rusmidler 

Ringgården har 32 pladser til 12-ugers døgnbehandling af primært alkoholmisbrugere, men i mindre grad også kokainafhængige. For at modtage behandling skal misbruget være i en sådan grad, at det går ud over hverdagen, relationerne og livskvaliteten – og/eller forekomme i kombination med en anden psykisk diagnose.  

Deres behandling er baseret på et grundlag af moderne misbrugspsykologiske principper, og hver patient får en personlig handlingsplan med udgangspunkt i deres situation – herunder evt. udredning af psykiske symptomer og udfordringer ved siden af misbruget. 

Over de 12 uger kommer patienterne igennem både gruppeterapi, undervisning og individuelle opgaver, ligesom motion, mindfulness og dagligdagsgøremål er på programmet. Alt sammen for skabe en tro på, at livet er værd at leve uden brug af rusmidler. 

Mille Marie Aanundsen før og efter behandling på Ringgården: